Hai! Korang pernah makan kulat a.k.a cendawan? Pernah kan? Tapi.. Orang kampung selalu panggil namanya Kulat.. Orang bandar sikit panggil Cendawan kot.. Heheh. Sekarang kat Temerloh ni musim hujan, jadi banyaklah kulat ni tumbuh. Free, boleh main kutip-kutip kat dalam ladang. ^^,
Okey, hari ni aku pun masaklah Kulat tersebut. Baru je teringin nak makan. Tup-tup hari ni ada rezeki. Alhamdulillah. :)
Tapi, aku goreng je. Jap lagi aku bagitahu macam mana. Senang je! Selain goreng, kebanyakannya orang masak 'kuah air' je. Pun senang dan sedapp!
Inilah Kulat/ Cendawan nya! |
Okey, meh nak share..
Kulat Goreng
Bahan-bahan:
1. Kulat a.k.a cendawan
2. Daun Kunyit
3. Cili Padi
4. Air
5. Garam
6. Bawang merah & Bawang putih
7. Minyak
8. Ikan Bilis
9. Serbuk Kunyit
Cara-cara Membuat:
1. Tumiskan bawang merah & bawang putih dan juga cili padi yang dah ditumbuk/ cincang-cincang halus (ikut suka anda lah)
2. Masukkan ikan bilis (Biar bawang-bawang & ikan bilis garing-garing sikit)
3. Masukkan pula kulat/cendawan itu tadi beserta dengan daun kunyit
4. Masukkan serbuk kunyit sikit (nak nampak kunig-kuning)
5. Tuangkan air
6. Masukkan garam secukup rasa
7. Tunggulah sampai menggelegak.
8. Dah boleh makan!
Tadaaaa!!!
Ratah pun sedapp. Yummy2!!! |
P/S: Please make sure yang kulat tu dibersihkan sebersih-bersihnya sebelum dimasak ye.
Anda juga boleh review resepi yang lalu di link ini : Resepi 1: Roti Bersalut Tepung
Jumpa lagi untuk resipi yang lain! Bye-bye. ^^,
No comments:
Post a Comment